Importanţa menţinerii igienei în tratamentul acneei

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează glandele sebacee și foliculii pilosi şi care apare de obicei în timpul adolescenței. Cu toate acestea, acneea poate afecta și persoanele adulte, mai ales dacă acestea sunt predispuse la apariţia ei. Această afecţiune se manifestă prin apariția comedoanelor (puncte negre și albe), papulelor, pustulelor (coșurilor cu puroi), chisturilor și nodulilor la nivelul pielii feţei şi corpului. Conform Alinei Ştefu, biochimist şi director medical Dermacare, “acneea este o maladie inflamatorie a foliculului pilos care afectează aproximativ 80% dintre adolescenți și 20% dintre femeile mature”.

Care sunt cauzele apariţiei acneei?

Cauzele apariţiei acneei sunt numeroase, însă printre cele mai frecvente se numără şi:

  1. Creșterea producției de sebum la nivelul glandelor sebacee, care pot bloca foliculii piloşi.
  2. Înmulțirea bacteriei Propionibacterium acnes în pori, lucru care poate duce care poate duce la apariţia infecţiei cu P. acnes şi a inflamaţiei.
  3. Schimbările hormonale, în special în timpul pubertății, sarcinii sau ciclului menstrual.
  4. Factorii genetici, căci istoricul familial poate juca un rol important în acest sens. Anumite persoane au o predispoziție genetică la acnee.
  5. Utilizarea unor produse cosmetice grase sau a anumitor medicamente.

Acneea poate provoca disconfort fizic, dar are și numeroase efecte negative asupra stimei de sine și a sănătății mintale.

Importanţa menţinerii igienei în tratamentul acneei

Tratamentul corect al acneei poate implica utilizarea unor produse topice care conțin agenți antibacterieni, retinoizi sau peroxid de benzoil, precum și administrarea de antibiotice orale sau contraceptivelor orale. În cazurile mai severe, medicii pot prescrie medicamente antiinflamatorii sau alte tratamente. De aceea, consultarea unui medic dermatolog este extrem vitală în managementul acneei, căci doar acesta poate pune un diagnostic adecvat și poate stabili un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient. Fiind o afecţiune cu numeroase cauze posibile şi pentru care sunt disponibile multiple variante de tratament, doar urmând sfatul dermatologului ne putem asigura că alegem cea mai bună variantă.

Cu toate acestea, există câteva reguli universale pentru managementul acneei, adică reguli care se pot aplica oricui, indiferent de varianta de tratament aleasă. Una dintre cele mai importante este, cu siguranţă, menţinerea igienei. Igiena joacă un rol esențial în tratamentul acneei. Menținerea unei igiene adecvate a pielii poate ajuta la prevenirea înmulțirii bacteriilor și a obstrucției foliculilor piloşi, ambele fiind factori implicați în apariția și agravarea acneei. Iată câteva recomandări care ţin de igiena pielii şi care se pot dovedi utile în tratamentul acneei:

  1. Spălarea regulată a feței este importantă! Curățarea feței ar trebui să se facă de două ori pe zi, folosind un săpun blând și apă călduță. Aceasta poate ajuta la îndepărtarea excesului de ulei, murdăriei și a celulelor moarte de pe suprafața pielii. Cu toate acestea, spălarea excesivă poate agrava problema, deci este important ca pacienţii să evite frecarea sau curățarea agresivă a pielii.
  2. Alegerea produselor de curățare adecvate este la fel de importantă! Cei care suferă de acnee ar trebui să opteze pentru produse de curățare non-comedogene și potrivite pentru tipul lor de ten. În cazul acneei, este recomandat să se evite produsele grase sau uleioase. Echipa Dermacare recomandă în acest sens Hyfac Gel de spălare purifiant, un produs care ajută la stoparea excesului de sebum, hidratează pielea și previne apariția imperfecțiunilor. Acesta este disponibil AICI şi AICI – la ofertă!
  3. Evitarea manipulării coșurilor este vitală! Chiar dacă poate fi tentant ca pacienţii să-şi stoarcă coșurile, acest lucru poate duce la exacerbarea inflamației și chiar şi la formarea de cicatrici. De asemenea, stoarcerea coșurilor poate duce la răspândirea bacteriilor, agravând acneea.
  4. Spălarea și schimbarea regulată a feţelor de pernă şi a prosoapelor este importantă. Pentru a evita transferul de bacterii, cei care se confruntă cu apariţia acneei ar trebui să spele şi să schimbe regulat fețele de pernă, prosoapele de față și alte articole care vin în contact direct cu pielea afectată.
  5. Evitarea produselor cosmetice nepotrivite este, de asemenea, de dorit. Pacienţii cu acnee ar trebui să opteze pentru produse cosmetice etichetate ca “non-comedogenice” sau pentru cele create special pentru pielea cu acnee şi/sau imperfecţiuni.
X
%d blogeri au apreciat: