Acneea este o maladie inflamatorie a foliculului pilos. Aceasta afectează aproximativ 80% dintre adolescenți și 20% dintre femeile mature. Este una dintre cele mai frecvente patologii cu debut în adolescență și, chiar dacă nu vorbim despre o afecțiune foarte gravă, trebuie să avem în vedere că aceasta afectează considerabil stilul de viață și stima de sine.
Cauzele apariției acneei
Cauzele apariției acestei patologii sunt variate sunt variate. Se remarcă:
Excesul de sebum. La pubertate, glandele sebacee secretă sebum în exces, adică pielea se îngrașă mai repede decât în alte perioade ale vieții, lucru care poate duce la apariția acneei. La aceasta se adaugă și alți factori, cum ar fi: dereglările hormonale, excesul de androgeni, poluarea, stresul, fumatul etc.
Proliferarea bacteriană. Microbiota joacă un rol foarte important în apariția și evoluția acneei. Studiile efectuate au evidențiat prezența, în cazul acneei, a unor populații numeroase de P. acnes , S. aureus și Malassezia, populații ce constituie floră saprofită curentă. Numeroasa prezență a acestor populații a fost corelată cu apariția acneei inflamatorii sau a coșurilor purulente. Aceste micro-organisme care acoperă în mod natural epiderma coabitează inteligent cu celulele noastre. Ele dezvoltă un sistem de conviețuire cu celulele santinelă ale sistemului imunitar și formează un scut puternic împotriva germenilor patogeni generatori de reacții inflamatorii.
Tipuri de acnee
Este bine să știm că există mai multe tipuri de acnee, dar și că aceste tipuri diferite pot avea cauze la fel de diferite. Vorbim despre următoarele tipuri de acnee:
Acneea juvenilă, care apare frecvent în jurul vârstei de 14 ani și dispare în jurul vârstei de 20 de ani. Se manifestă prin prezența comedoanelor, cunoscute și sub denumirea de puncte albe și negre, dar și a papulelor sau pustulelor.
Acneea nou-născutului sau acneea infantilă, apare la nou-născuți și la copii. Cauzele apariției sunt administrarea de medicamente, dezechilibrele hormonale ale mamei, dar și utilizarea unor produse de îngrijire neadecvate.
Acneea femeii adulte, în schimb, poate fi declanșată de dezechilibre hormonale, poate apărea ca efect secundar al utilizării anticoncepționalelor, ca simptom al ovarului polichistic, sau din cauza folosirii unor cosmetice neadecvate.
Cum se manifestă acneea ?
Vorbim despre apariția acestei patologii dacă observăm că pielea devine grasă, apar coșurile pe față, pe trunchi sau pe spate. De asemenea, vom observa roșeață și piele iritată, apariția comedoanelor, numite și puncte albe sau negre. Pori vor apărea ca fiind dilatați sau obstruați. Uneori, apar coșuri purulente foarte dureroase, papule, pustule.
Tratamentul acneei
Tratamentul antiacneic presupune o asociere de antibiotice, topice locale, dermocosmetice, laser și LED (terapia cu lumină). Tratamentul va fi prescris de către medicul dermatolog. Automedicația poate agrava și complica mult lucrurile în cazul acneei. Tratamentul este unul personalizat, de lungă durată.
Îngrijirea dermatocosmetică
După apariția acneei, îngrijirea dermatocosmetică presupune adoptarea unei rutine zilnice create special pentru această patologie. Oferta de produse cosmetice este una bogată și variată și, ca de obicei, alegerea ne aparține.
Aceste tratamente dermatocosmetice sunt de primă intenție, iar ele potențează și optimizează tratamentul prescris de dermatolog. De asemenea, ele asigură o îngrijire și o igienă corespunzătoare. Rolul lor este foarte important, deși uneori avem tendința să le minimizăm importanța.
.
Principii active
Printre cele mai eficiente principii active care se regăsesc în produsele destinate pielii grase cu acnee se numără și:
- Acizii de fructe, alfa și beta hidroxiacizii (acid salicilic, acid glicolic,acid lactic, acid malic);
- Compușii cu rol anti-bacterian și seboregulator (gluconat de cupru și zinc, vitamina B6, pirocton-olamină);
- Compușii cu rol hidratant (glicerină, acid hialuronic).
În concluzie, rutina zilnică ar trebui să presupună un program de îngrijire dermatocosmetică, aplicarea unui topic local și administrarea de antibiotice, acolo unde este cazul. Vizita la medicul dermatolog este una imperios necesară!
Autor: Alina Ștefu, biochimist și director medical Dermacare.