Vergeturi roz: ce sunt, cum le prevenim şi cum le tratăm

Vergeturile, cunoscute și sub numele de striae, sunt linii lungi şi subţiri care apar la nivelul pielii, de obicei sub forma unor dungi. Acestea sunt asemănătoare cu cicatricele şi pot avea culori diferite, în funcție de stadiul lor de dezvoltare. Vergeturile se formează atunci când pielea se întinde rapid, iar fibrele elastice din stratul de mijloc al acesteia, cunoscut sub numele de derm, sunt deteriorate. Ele reprezintă o problemă comună, conform studiilor de specialitate: în timpul pubertăţii, aproximativ 40% dintre băieţi dezvoltă vergeturi şi 70% dintre fete. Mai mult, 90% dintre adulţi se confruntă cu această problemă, mai ales femeile – în timpul sarcinii. Vergeturile pot apărea pe diferite zone ale corpului, cel mai frecvent pe abdomen, șolduri, sâni, coapse și partea inferioară a spatelui şi se împart în două categorii: vergeturi roz şi vergeturi albe.

Tipurile de vergeturi

Diferența principală dintre vergeturile roz și cele albe este stadiul lor de dezvoltare:

Vergeturile noi și proaspete sunt denumite şi vergeturi roz, dat fiind faptul că acestea pot avea o culoare roşiatică sau rozalie. Ele sunt mai ușor de tratat decât cele albe, deoarece în acest stadiu pielea încă mai conține unele fibre elastice intacte. Dacă vergeturile roz sunt tratate corect, pot deveni mai puțin vizibile în timp.

Vergeturile mai vechi sunt denumite şi vergeturi albe. Pe măsură ce timpul trece, vergeturile roz se pot estompa și pot deveni albe sau argintii. Aceasta se datorează faptului că fibrele elastice ale pielii sunt deja deteriorate în acest stadiu și pielea își pierde pigmentul. Vergeturile albe sunt mai puțin susceptibile să răspundă la tratament și pot rămâne vizibile, dar există modalități de a le îmbunătăți aspectul.

Vergeturile roz: cum le prevenim şi cum le tratăm

Vergeturile roz, care apar primele, sunt eritematoase, apar în fază acută şi se mai numesc şi striae rubrae. Acestea sunt caracterizate prin inflamaţie şi fibroza. Practic, la început, fibroblastele devin mult mai contractile şi se transformă în miofibroblaste. Un ingredient util în acest sens este superoxid dismutaza (SOD). Acesta are o acţiune puternic anti-inflamatoare şi inhibă acţiunea factorilor ce duc la declanşarea reacţiei inflamatorii. SOD este un topic recomandat în inflamatiile cutanate, iar Laboratoarele LSI au profitat de beneficiile acestui ingredient pentru a crea o cremă utilă în prevenirea şi tratarea vergeturilor roz: Strianix P.

Strianix P, despre care puteţi afla mai multe AICI, este un produs creat special împotriva vergeturilor roz, caracterizate mai ales prin inflamaţie şi fibroză. Important de menţionat este faptul că această cremă poate fi utilizată inclusiv de femeile însărcinate, având o toleranţă excelentă.

Alte produse şi metode de tratament

În ceea ce privește tratamentul vergeturilor roz, există mai multe opțiuni. Cu toate acestea, este important să menţionăm că nu există niciun tratament care să garanteze eliminarea completă a vergeturilor. Unele dintre opțiunile de tratament includ:

  1. Alte creme și loțiuni cu ingrediente precum acidul hialuronic, vitamina C sau retinol, care pot ajuta la hidratarea pielii și la stimularea producției de colagen.
  2. Terapia cu laser, care poate ajuta la stimularea producției de colagen și la estomparea vergeturilor. Aceasta este mai eficientă pentru vergeturile roz.
  3. Microdermabraziunea, care exfoliază stratul superior al pielii pentru a îmbunătăți textura pielii.
  4. Tratamentele cu dermaroller/dermapen, care utilizează micro-ace pentru a stimula producția de colagen.
X
%d blogeri au apreciat: