Vergeturi albe: ce sunt, cum le prevenim şi cum le tratăm

Vergeturile, denumite și striae, sunt acele linii subțiri și lungi care îşi fac apariţia la nivelul pielii, adesea sub forma unor dungi cu aspect de cicatrice. În funcție de data apariţiei lor, vergeturile pot avea culori diferite şi sunt, în general, clasificate drept vergeturi roz (striae rubrae) şi vergeturi albe (striae albae). Toate vergeturile sunt, însă, rezultatul unei întinderi rapide a pielii şi apar după o perioadă în care fibrelor elastice din stratul mijloc al pielii (numit derm) le este afectată stabilitatea. Vergeturile reprezintă o problemă destul de comună, iar studiile recente arată că ar putea afecta chiar 90% din populaţie. Acestea pot să apară pe diverse zone ale corpului, cu precădere pe abdomen, șolduri, sâni, coapse și pe partea inferioară a spatelui.

Diferenţele între vergeturile roz şi cele albe

Distingem, două etape principale de dezvoltare a vergeturilor, cu diferențe notabile în ceea ce priveşte aspectul lor. Acestea sunt folosite pentru a clasifica vergeturile în:

Vergeturi roz (sau roșii), numite şi striae rubrae. Acestea sunt, în general, vergeturi recente şi au o nuanţă roșiatică sau roz. În acest stadiu, ele sunt mai susceptibile la tratament, deoarece pielea mai deține încă niște fibre elastice relativ sănătoase. Corect abordate, vergeturile roz pot să capete un aspect mai discret în timp.

Vergeturi albe, numite şi striae albae. Odată cu trecerea timpului, vergeturile roz pot să se estompeze și să devină albe sau argintii. Această transformare are loc din cauza faptului că, în acest stadiu, fibrele elastice ale pielii sunt deja foarte afectate, iar pigmenții se estompează. Vergeturile albe sunt mai puțin receptive la tratament și pot să rămână vizibile chiar şi după aplicarea acestuia, dar încă există modalități de a le ameliora.

Pe scurt, după faza acută în care apar vergeturile roz, urmează o a doua fază, în care apar vergeturi tip cicatrice. Hipopigmentarea şi atrofia cutanată apar tot în această perioadă, creând vergeturile albe, cu caracter permanent.

Vergeturile albe: cum le prevenim şi cum le tratăm

În dezvoltarea, dar şi în prevenirea şi tratarea vergeturilor albe, un rol important îl joacă fibroblastele. Pentru că în această perioadă de dezvoltare a vergeturilor apar aşa-numitele aberaţii în metabolismul fibroblastelor, scade producţia de colagen, elastină şi fibronectină, iar metabolismul lor este perturbat. De aceea, Laboratoarele LSI au ales să profite de beneficiile unui ingredient de top, Palmitoyl Tripeptide-5, o moleculă mică de peptide cu rol în sinteza colagenului, elastinei şi a fibulinei. Astfel a apărut un produs de înaltă calitate, util în prevenirea şi tratarea vergeturilor albe: Strianix W.

Strianix W, despre care poţi afla mai multe AICI, este un produs creat special de Laboratoarele LSI pentru a preveni şi a trata corect vergeturile albe, caracterizate de apariţia unor aberaţii in metabolismul fibroblastelor şi de scăderea producţiei de colagen, elastină şi fibronectină. Această cremă poate fi utilizată inclusiv de femeile însărcinate, având o toleranţă excelentă.

Alte produse şi metode de tratament

În ceea ce privește tratamentul vergeturilor albe, există mai multe variante. Cu toate acestea, este important să înţelegem că nu există niciun tratament care să garanteze dispariţia vergeturilor. Printre opțiunile de tratament se numără şi:

Alte creme și loțiuni. Produsele cu ingrediente precum acidul hialuronic, vitamina C sau retinolul pot ajuta la hidratarea pielii și la stimularea producției de colagen, îmbunătățind aspectul vergeturilor.

Terapia cu laser.Anumite tipuri de laser pot stimula producția de colagen, lucru care poate duce la estomparea vergeturile, mai ales a celor roz.

Microdermabraziunea. Acest proces se bazează pe exfolierea stratului superficial al pielii, ameliorând textura și aspectul vergeturilor.

Tratamentele cu dermaroller/dermapen. Aceste dispozitive stimulează producția de colagen și pot fi eficiente în tratarea vergeturilor.

Intervenții chirurgicale estetice. Pentru vergeturile albe foarte evidente, procedurile chirurgicale precum dermabraziunea sau excizia pot constitui opţiuni eficiente de tratament.

 

X
%d blogeri au apreciat: