Ce este şi cum tratăm melasma

Chiar dacă nu reprezintă o afecţiune medicală urgentă, serioasă, ori care să ne pună viaţa în pericol, melasma şi celelalte tipuri de pete pigmentare reprezintă afecţiuni neplăcute din punct de vedere estetic, care ne pot afecta stima de sine şi calitatea vieţii. Însă ce este, de fapt melasma? Conform Wikipedia, melasma (cunoscută și sub denumirea de chloasma  sau masca sarcinii) este o tulburare de pigmentare a pielii, care duce la apariţia unor pete închise la culoare şi neregulate. Conform specialiştilor, melasma poate apărea din cauza expunerii la soare, a unei predispoziţii genetice, a modificărilor hormonale sau din cauza unor iritaţii apărute la nivelul pielii.

Alina Ştefu, biochimist şi director medical Dermacare România, arată într-un interviu recent că “de-a lungul vieţii, sub acţiunea mai multor factori, melanocitele se adună în insule, în benzi aglomerate şi astfel apar petele maronii, adică aceste pete pigmentare despre care vorbim în articolul de faţă. Am fi tentaţi să credem că persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sunt cele mai expuse la astfel de probleme, deoarece ele au mai puţină melanină. Nu este deloc aşa în realitate. Persoanele mai brunete, cu pielea închisă la culoare sunt cele mai expuse la apariţia petelor.” Pe scurt, oricine se poate confrunta cu apariţia petelor pigmentare şi a melasmei.

Melasma: semne şi simptome

Apariţia unor pete întunecate, neregulate, bine delimitate, de culoare brună, cafenie sau gri-albăstrui reprezintă primele simptome ale melasmei. Aceste pete se dezvoltă adesea treptat, în timp. Melasma nu provoacă alte simptome în afara apariţia acestor pete pigmentare. Dimensiunile lor pot varia de la 0,5 cm la mai mari de 10 cm, în funcție de persoană. Locația petelor poate fi clasificată ca centro-facială, malară sau mandibulară, iar petele sunt adesea simetrice. În general, petele pigmentare specifice melasmei apar pe obraji, nas, buza superioară, frunte și bărbie.

Cum putem trata eficient petele pigmentare

Conform declaraţiilor Alinei Ştefu, există multiple căi de acţiune, numeroase tratamente inovatoare menite să elimine acumulările de melanină şi să “şteargă” aceste pete apărute la nivelul pielii. Cu toate acestea, Alina recunoaşte că multe dintre aceste proceduri sunt costisitoare şi de lungă durată. Deşi recomandă în primul rând prevenţia, Alina aduce în atenţia publicului şi cele mai eficiente metode de tratament:

  • Terapiile laser;
  • Cremele depigmentante;
  • Cremele de fotoprotecţie solară;
  • Peeling–urile chimice.

“Deosebit de importante sunt cremele cu acid tranexamic, acizi de fructe cu rol exfoliant, vitamina C,” adaugă Alina, care recomandă în primul rând utilizarea gamei Tranacix, gamă creată de Laboratoarele LSI. Această gamă cuprinde două produse inovatoare: Tranacix cremă, un produs ideal pentru uzul la domiciliu şi Tranacix soluţie facială sterilă, un produs ideal pentru uz profesional.

Tranacix cremă este un tratament adjuvant al melasmei, afecţiune a pielii ce constă în apariţia petelor pigmentare maronii sau gri-albăstrui pe faţă sau pe corp. Acest produs conţine 3% acid tranexamic şi SPF20. Se poate aplica uşor, acasă, de 2 ori/zi, pe pielea uscată și curată.

Tranacix soluţie facială sterilă reprezintă un tratament eficient al melasmei și al altor afecţiuni dermatologice, fiind o soluţie facială sterilă de uz extern. Acest produs conţine 10% acid tranexamic şi este recomandat pentru uz profesional: microneedling (Derma Roller sau Dermapen), în mezoterapie și pentru injecții intradermice.

Informaţii utile pentru prevenirea melasmei

“Putem preveni apariţia de pete pigmentare folosind protecţie solară, adică acele creme sau loţiuni cu SPF 50 +, indiferent că mergem la plajă sau pe stradă. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că orice ieşire în spaţiu deschis, afară, necesită aplicarea acestor creme de fotoprotecţie solară. Orice situaţie de acest gen, orice ieşire în aer liber, înseamnă expunere la soare,” arată Alina Ştefu.

X
%d blogeri au apreciat: