5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre mătreaţă

Alina Ştefu, biochimist şi director medical al Dermacare, a acordat recent un interviu revistei online Flawless.ro. Pretextul acestei discuţii a fost mătreaţa, care reprezintă o problemă frecventă în rândul copiilor şi adulţilor de ambele sexe. Conform declaraţiilor făcute de Alina, “fungii din specia Malassezia furfur joacă un rol extrem de important în apariția mătreții.” Cum această problemă este şi una de ordin estetic şi poate afecta încrederea şi stima de sine, Alina a decis să împărtăşească 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre mătreaţă.

Mătreaţa este legată de dermatita seboreică

“Mătreața este o parte a unei afecțiuni foarte frecvente a scalpului, afecțiune cunoscută sub numele de dermatită seboreică, prezentă la una din două persoane. Aceasta se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind afectat în cea mai mare măsură. Generată de reînnoirea excesivă a celulelor scalpului, mătreața se caracterizează printr-o producție rapidă de celule moarte, care devin vizibile pe păr sau pe haine,” precizează Alina Ştefu. Cu alte cuvinte, deşi mătreaţa nu este o afecţiune periculoasă, ci mai degrabă un simptom al dermatitei seboreice, ea este inestetică şi poate fi asociată cu simptome precum pruritul.

Fungii din specia Malassezia furfur sunt responsabili de apariţia mătreţii

“Fungii din specia Malassezia furfur colonizează în mod natural stratul protector al scalpului, cu care se hrănesc. Proliferarea excesivă a populației saprofite de Malassezia provoacă inflamații la nivelul scalpului, datorită faptului că ciupercă produce o serie de acizi grași ce declanșează inflamația și pruritul. O reacție imunitară împotriva Malassezia duce la o producere accelerată a celulelor superficiale, generând o descuamare cronică,” a spus Alina. Această descuamare cronică este, de fapt, mătreaţa pe care persoanele care suferă de această afecţiune o observă ulterior pe scalp, în păr şi pe haine.

Există mai multe tipuri de mătreaţă

Alina Ştefu a explicat şi că există mai multe tipuri de mătreață, care pot varia în funcție de severitatea lor: mătreaţă uscată, mătreaţă grasă şi Pitiriazis amiantacea. Dacă primul tip de mătreaţă tinde să apară sub forma unor scuame albicioase sau gri, fără ca acestea să fie însoţite de roşeaţă, mătreaţa grasă este adesea acompaniată şi de acest simptom, care apare la nivelul frunţii, la graniţa cu părul. Spre deosebire de aceste două tipuri frecvent întâlnite de mătreaţă, Pitiriazis amiantacea poate provoca scuamele mari și groase, de culoare albă sau gălbuie, dar şi roșeață și prurit.

Anumiţi factori de mediu pot agrava problema

Există persoane predispuse la apariţia mătreţii, dar şi persoane care nu se vor confrunta niciodată cu această problemă. Mai mult, există şi factori de mediu şi factori emoţionali care pot agrava problema. Printre aceştia se numără şi iarna și vremea umedă, stresul și emoțiile puternice, oboseala și surmenajul, poluarea, utilizarea produselor capilare agresive.

Există tratamente eficiente anti-mătreaţă

Există numeroase tratamente eficiente în prevenirea şi tratarea acestei afecţiuni, iar multe dintre ele sunt uşor accesibile persoanelor care se confruntă cu apariţia mătreţii. Alina Ştefu recomandă gama Cystiphane anti-mătreaţă, formată din şamponul Biorga Cystiphane D.S., cu efect intensiv anti-mătreață şi şamponul Biorga Cystiphane S Normalizant Antimătreață, care are o formulă special concepută pentru tratamentul stărilor peliculare moderate. Cel de-al doilea produs poate fi utilizat după încheierea tratamentului cu Biorga Cystiphane D.S.

X
%d blogeri au apreciat: