Despre fotoprotecția solară

Redactorul-șef al revistei Flawless.ro și Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, au stat de vorbă despre ce este, de fapt, fotoprotecția solară: un moft sau o necesitate? Aflați răspunsul într-un interviu care include informații corecte și complete despre fotoprotecția solară și produsele ideale pentru a ne asigura că pielea nu suferă din cauza expunerii la soare.

CE PERICOLE RIDICĂ EXPUNEREA LA RADIAȚIILE SOLARE CÂND VINE VORBA DE MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII PIELII?

Vorbim frecvent despre radiația ultravioletă care străbate atmosfera și ajunge pe Pământ. Puțină lume știe că acestă radiație este, în funcție de lungimea de unde, de trei tipuri: UVA,UVB și UVC. Până acum câțiva ani se discuta doar despre UVA și UVB, responsabile de apariția arsurilor solare, a bronzului, dar și, în unele cazuri, de apariția melanomului sau a cancerului de piele. Astăzi radiațiile de tip UVC s-au impus și ele destul de mult.

Aceste trei tipuri de radiație ultravioletă sunt răspunzătoare de multe probleme ale pielii. Efectul expunerii repetate și îndelungate la soare, fără o protecție adecvată, poate fi extrem de complex: vasodilatație, roșeață, arsuri, hiperpigmentare, cancer de piele, keratoze actinice sau pur și simplu fotoîmbătrânire. În aceste situații, sub acțiunea radiațiilor UV se produc modificări în structurile interne ale pielii, la nivel celular, la nivelul ADN-ului. Așa apar mutațiile, distrugerea fibrelor de colagen și de aici până la apariția bolilor fotoinduse mai este doar un pas.

CUM SE AJUNGE DE LA EXPUNERE LA SOARE LA CANCER DE PIELE?

Se știe deja că fiecare individ dispune de aceea ce specialiștii numesc capital solar. Fiecare dintre noi posedă un astfel de capital solar, pe care trebuie să-l gestioneze cum știe mai bine, pe parcursul întregii vieți. Astfel, expunerile îndelungate și repetate la soare și arsurile solare repetate duc în ani la apariția cancerului de piele. Acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni.

CUM NE PROTEJĂM DE ACȚIUNEA NOCIVĂ A RADIAȚIILOR ULTRAVIOLETE?

Cu ajutorul cremelor și loțiunilor cu factor de protecție SPF, adică sun protection factor. Protecția pielii este asigurată prin intermediul ecranelor minerale și a filtrelor organice. Ecranele minerale sunt reprezentate de dioxidul de titan și mica de titan. Acestea sunt particule naturale și, din acest considerent, ele sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate, dar și persoanelor alergice. Sunt și hipoalergenice.

Filtrele organice, în schimb, sunt produse chimice, de sinteză, protejează anti UVA și UVB, și se asociază în compoziția cremelor. Ele oferă o protecție mult mai crescută decât cea oferită de ecranele minerale și se recomandă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care nu prezintă sensibilitate la acestea.

CUM SE ETICHETEAZĂ PRODUSELE DE PROTECȚIE SOLARĂ?

Când vine vorba de fotoprotecția solară, produsele se etichetează pe baza valorii SPF-ului. Cu cât acesta este mai crescut, cu atât protecția solară este mai ridicată. Ar trebui să aplicăm întodeauna produse cu SPF 50+, fără să ne temem de faptul că nu ne vom mai bronza.

Citește și continuarea interviului, pe www.flawless.ro.

X

Descoperă mai multe la Dermacare

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura